روش های تحلیل آماری
شرح درس:
هدف اصلی این درس آشنایی دانشجویان با روش های تحلیل و نحوه استفاده از آموس و لیزرل است. مدل سازی معادلات ساختاری یکی از انواع روش های پیشرفته آماری می باشد که امکان بررسی ارتباطات میان چندین متغیر در یک مدل را ایجاد می کند.
محققین دلایل متعددی را برای استفاده از روش پی ال اس ذکر نموده اند.مهمترین دلیل ، برتری این روش برای نمونه های کوچک ذکر شده است.دلیل بعدی داده های غیر نرمال است که محققین و پژوهشگران در برخی پژوهش ها با آن سروکار دارند و در نهایت دلیل آخر استفاده از روش پی ال اس ، روبرو نشدن با مدلهای اندازه گیری سازنده است.دلایل استفاده از روش معادلات ساختاری به شرح زیر می باشد:
با توجه به موارد بالا ، حجم نمونه اندک بهترین دلیل استفاده از پی ال اس است. نسل اول این تکنیک معادلات ساختاری که با نرم افزارهایی مانند لیزرل ، اموس و ای کیو اس اجر می شدند ، نیاز به تعداد نمونه زیاد دارند در حالی که روش پی ال اس توان اجرای مدل با تعداد نمونه خیلی کم را دارا می باشد.یک مزیت مهم دیگر که محققین به آن استناد می کنند، امکان استفاده از مدلهای اندازه گیری با یک شاخص(سوال) در روش پی ال است می باشد.این روش به پژوهشگر این امکان را می دهد که بتواند در مدل پژوهش خود از مدلهای اندازه گیری با یک سوال استفاده کند.
نرم افزار Amos مخفف Analysis of Moment Structures یک نرم افزار تعاملی جهت اجرای تحلیل SEM است. در نرم افزار Amos خبری از پیچیدگی های کار با معادلات و ماتریس های با حروف یونانی نیست و امکان رسم گرافیکی مدل به صورت نمودارِ مسیر ( Path diagram ) کار را بسیار ساده و فهم مدل و روابط بین متغیرها را آسان کرده است. به طوری که پیچیده ترین مدل ها به سادگی رسم شده و تنها با فشار دادن چند دگمه برازش مدل ( Model fit )، پارامترها، ضرائب مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم، میانگین ها، واریانس ها و غیره ،همه و همه به صورت یکباره و همزمان تخمین زده شده و گزارش شوند . حتی در صورت نیاز امکان مقایسه ی مدل بین گروه های مختلف به صورت همزمان نیز وجود دارد.
نمودارِ مسیر روابط بین متغیرها و نحوه ی اندازه گیری متغیرها ر ا به صورت کامل درقالب یک مدل نشان می دهد. کار با نمودار مسیر، تحلیل مدل را بسیار ساده کرده و این امکان را به کاربر می دهد که به صورت عینی و بصری روابط بین متغیرها، نحوه ی اندازه گیری آنها، یافته ها و همچنین نتایج حاصل از تغییرات در مدل را مشاهده کند
· قواعد کلاسی:
برای استفاده بهینه از مطالب کلاس و احترام به حقوق تمامی دانشجویان قواعدی برای کلاس منظور شده است که تمامی دانشجویان ملزم به رعایت آن میباشند. این قواعد عبارتند از:
۱- به منظور حفظ نظم کلاس، ورود و خروج به موقع در کلاس الزامی است(ورود دیرهنگام و خروج زودهنگام غیبت منظور می شود).
۲- تکالیف و تمرینهای هر هفته در جلسه بعد کنترل می شود و نمره منفی منظور می گردد.
۳- پروژه نهایی(شامل فایل ورد و پی دی اف گزارش و خروجی های لیزررل و ایموس حداکثر تا یک هفته پس از امتحان و از طریق ایمیل لازم است ارسال شود.(تاریخ معین شده تمدید نمیشود و برای دانشجویانی که تا این تاریخ از آنها گزارشی وصول نشده باشد نمره پروژه صفر منظور می شود)
۴- خاموش کردن موبایل و عدم استفاده در طول کلاس
· لوازم مورد نیاز:
حداقل لوازم مورد نیاز برای این درس عبارتست از:
۱. دسترسی به کامپیوتر
۲. دسترسی به اینترنت
چگونگی نمرهدهی:
نمره این درس از ۲۰ نمره: (برای دانشجویانی که فعالیت و مشارکت چشمگیری داشته باشند تا سقف ۲ نمره مازاد در نظر گرفته میشود)
امتحان پایان ترم | ۱۰ نمره |
پروژه نهایی | ۸ نمره |
مشارکت در کلاس و انجام تمرینات هفتگی | ۲ + ۲ نمره |
· منابع اصلی
- آموزش نرمافزار لیزرل (Lisrel) برای ساختن معادلات ساختاری . به زبان ساده)نویسندگان: یحیی علیبابایی ، سمیه بلبلیقادیکلایی ، معصومه شفعتی ، انتشارات علمی و فرهنگی - 1398
- نرم افزار لیزرل ، نمونهسازی معادلات ساختاری - نرمافزار ، آمار - برنامههای کامپیوتری ارجــاع اسناد مشابه
- پردازش و تحلیل داده با نرمافزار لیزرل: یحیی علیبابایی ، انتشارات علمی و فرهنگی - 1398
- نمونهسازی معادلات ساختاری - نرمافزار ، نرم افزار لیزرل ، تجزیه و تحلیل عوامل - نرمافزار ، تحلیل مسیر - نرمافزار
- پردازش و تحلیل داده با نرمافزار اموس نویسنده: یحیی علیبابایی ، انتشارات علمی و فرهنگی - 1398
موضوع: آموس (برنامه کامپیوتر) ، تجزیه و تحلیل عوامل - نرمافزار ، تحلیل مسیر - نرمافزار ، نمونهسازی معادلات ساختاری - نرمافزار نویسندگان: یحیی علی بابایی ، محمود تیموری ، نشریه تحلیل اجتماعی نظم و نابرابری » بهار و تابستان 1395 شماره 70